HİDROTERAPİ (HAVUZ TEDAVİSİ)

Ücretsiz Servis

Ücretsiz Eğitim

Ücretsiz Değerlendirme

Akuaterapi, su içi egzersiz tedavisi ve havuz tedavisi gibi farklı isimlerle adlandırılmaktadır.

Hidroterapi; suyun mekanik, kimyasal ve termal özelliklerini kullanarak kas iskelet sistemi, sinir sistemi, solunum sistemi ve kardiyovasküler sistem hastalıklarının rehabilitasyonuna yardımcı olan bir tedavi tekniğidir.

Su içi egzersizlerde suyun kaldırma kuvveti sayesinde vücut üzerinde yerçekimi etkisi azaldığından vücut ağırlığı da önemli oranda azalır. Kaslar ve eklemler üzerine binen yük azaldığı için hastalar su içinde daha rahat hareket eder ve daha kolay yürüme ve kuvvetlendirme egzersizi yapabilirler. Suyun hava ortamına göre harekete daha fazla direnç gösteren viskozite özelliği sayesinde hareketin sabit hızla yapılması sağlanır. Hız arttıkça direnç de artacağı için erken dönemde güvenli bir şekilde kasların hem kuvvetlenmesi hem de dayanıklılığında artma olur. Hasta suya girdiğinde, suyun hidrostatik basıncı su içinde bulunan vücut yüzeyine her yönden eşit düzeyde basınç uygular ve daldırılmış tüm vücut parçaları için düzgün bir destek sistemi oluşturur. Ne kadar derine giderseniz, çevredeki sudan aldığınız destek o kadar büyük olur. Bu etki, düşmeyi, dengesizlikleri veya aşırı stresi önlemek için güvenli bir ortam oluşturur. Su içinde hareket etme ile oluşan türbülans, pozisyon duyusu (propriosepsiyon) ve denge reaksiyonlarını uyarır. Suyun bu özellikleri sayesinde hasta ideal bir ortamda rahat ve güvenli bir şekilde hareket edilebilir. Ayrıca tedavinin erken dönemlerinde yardımsız egzersiz yapabilme olanağı, ağrıda azalma, hareketlerin kolaylaşması gibi faktörler hastanın uyumunu, başarma inancını ve tedaviye olan güvenini artırır. Hastaların iyileşme süresi kısaltmakta ve hastalıklarıyla baş etme konusundaki motivasyonunun yeniden kazanılması sağlanmaktadır. Suyun sıcaklığı da ek yararlar sağlamaktadır. Hareketin artması ile birlikte sıcak su kasları gevşetir, kan akımını arttırır, ağrıyı azaltır, venöz ve lenfatik dönüş artar, ödem azalır.

Hastalığın türüne ve fonksiyonel kayıpların derecesine göre egzersizlerin şiddet ve süresi belirlenir. Fonksiyonel kazanç, iyileşmenin süresi ve hızı her hastaya göre değişir.

Su içinde yapılan egzersizlerin sıklığı ve şiddeti hastanın semptomlarına ve durumuna bağlı olarak FTR uzman hekimi tarafından belirlenir. Hidroterapist veya fizyoterapist eşliğinde yapılır. Hidroterapi tedavisinden faydalanmak için yüzme yeteneği şart değildir.

Havuz İçi Egzersiz Tedavisinden Faydalanacak Hastalıklar:

Nörolojik Hastalıklar:

  • Kronik dönem inme
  • Serebral palsi
  • Multiple Skleroz (MS)
  • Kas hastalıkları
  • Ameliyat sonrası ortopedik sorunlar (özellikle kalça ve diz ameliyatları sonrası)
  • Bazı romatolojik hastalıklar

Hidroterapi Tedavisinin Faydaları:

  • Isınma, germe ve rahatlama sağlamak
  • Akut veya kronik ağrıyı azaltmak (inflamatuvar ve dejeneratif durumlar)
  • Eklem hareket açıklığını artırmak
  • Kasları güçlendirmek, esnekliğini artırmak ve kas spazmını azaltmak
  • Pozisyon duyusu ve denge gelişmesini sağlamak
  • Anksiyeteyi azaltmak, emosyonel durumu düzeltmeye yardımcı olmak